FÜLPLASZTIKA

disz

Fülplasztika, elálló fül korrekciója

A Wittmann Klinika Fülplasztikával korrigálni tudja az elálló füleket, a túlságosan nagy fülkagylókat, a nagy, vagy deformált fülcimpákat, a lehajló vagy előrehajló füleket, és a „kagyló füleket”, ami lehet egy nagyon apró fül vagy mindenféle természetes gyűrődés nélküli fül. Az elálló fül korrekcióját azon pácienseknél végzik el, akik fülkagylójának porca örökletes okból a fejtől merőlegesen elálló és feltűnő hatást kelt. A hiba fennállhat egy, vagy mindkét fül esetében. Gyermekeket többnyire 4-14 éves koruk között látnak el. A fülplasztika legfontosabb előfeltétele természetesen az, hogy a gyermek maga is egyetértsen a változtatással. A fülkorrekció azon kívül felnőttkorban bármikor lehetséges. Az eljárás a felnőttek számára elvileg megegyező. A fülek súlyos betegség vagy sérülés utáni korrekciójának sikere különösképpen a kiindulási lelettől függ.


Fülplasztika előtti teendők

  • Ha Ön rendszeres gyógyszerszedő, akkor beszélje meg műtőorvosával azok beszedését, ill. esetleges elhagyását.
  • Csökkentse minimálisra a nikotin és alkoholfogyasztást.
  • A műtét előtt legalább 14 nappal kerülje aszpirin, vagy ehhez hasonló gyógyszer szedését.


A fülplasztika operációja

fulplasztikaA fülplasztika általában járó beteg ellátásban történik. A fülkorrekció helyi érzéstelenítéssel történik, kórházi tartózkodás nélkül. Egy fülkorrekció fülenként kb. 1 óra hosszáig tart. A műtét hossza függ a kívánatos műtéti technikától és a szükségszerű korrekció mértékétől. Kisebb gyermekeknél kiváltképpen altatásban végzik. A korrekciónál az elálló fülek kiigazítása céljából a fülporcok alapvetően újraformázásra és alakításra kerülnek. A korrekció során a metszés a fülkagyló hátsó részén fut. A bőrt fellazítják, a porcot a lágyítás és formázás után öltésekkel összehúzzák és fixálják. Néha szükségszerű lehet porcrész eltávolítása is, hogy lehetőleg természetesnek és tetszetősnek ható fülkagylót kapjanak. Ezt követően a bőrt a fül hátoldalán ismét összevarrják. Az öltések a fül háta mögött rejtve maradnak oly módon, hogy azok gyakorlatilag hátulról szinte alig láthatók. Végezetül a fülek védelmére egy turbánszerű kötést helyeznek fel.


Fülplasztika után

A kötés eltávolítása kb. 7 nap múlva történik, ezt követően a füleket kb. 10 napig homlokpánttal védik. A varratszedés egy hét után esedékes. Egy hónapig kerülni kell a fülkagyló mindennemű hajlítását, húzódását, terhelését. Vigyázni kell a szemüveg viselésénél. Ékszereket, különösen nehéz fülbevalót egy hónapig nem javasolt hordani. Gyermekek egy hét után újra iskolába mehetnek. Felnőtt esetében néhány nap után munkába állhat.


Fülplasztika után lehetséges szövődmények és komplikációk

A műtét után a betegek tapasztalhatnak átmenetileg fájdalmat, zsibbadást és fejfájást. Ritkán előfordulhat vérzés. Sebviszketés vagy az érzéketlenség a vágás vonalában előfordulhat, de ez is elmúlik. Sebgyógyulási zavar lehetséges.

 

disz