SZEMHÉJPLASZTIKA

disz

A Wittmann Plasztikai Sebészet szemhéjplasztikája feszesíti mind a felső, mind az alsó elernyedt szemhéjbőrt. Megfelelő hajlamnál, gyakori napozás vagy kevés alvás után korábban indokolt lehet a szem „fáradt” kinézetének megszüntetése, ill. azok természetes, fiatalos kisugárzásának visszaállítása. Bizonyos esetekben a szemhéjplasztika orvosi szempontból is indokolttá válhat, pl. ha a szemhéj extrém megereszkedése miatt a látás korlátozottsága áll fenn. Egy szemhéjplasztika egymagában vagy más beavatkozások (pl. arcfeszesítés) kombinálásával is elvégezhető. Fontos a megfelelő eljárás személyre szabott kiválasztása.


Szemhéjplasztika előtti teendők

  • Ha Ön rendszeres gyógyszerszedő, akkor beszélje meg műtőorvosával azok beszedését, ill. esetleges elhagyását.
  • Csökkentse minimálisra a nikotin és alkoholfogyasztást.
  • A műtét előtt legalább 14 nappal kerülje aszpirin, vagy ehhez hasonló gyógyszer szedését.


A szemhéjplasztika operációja

szemhejA szemhéjplasztika rendszerint ambulánsan, helyi érzéstelenítésben történik, és kb. másfél órát vesz igénybe attól függően, hogy hány szemhéj kerül feszesítésre. Szemenként hozzávetőlegesen 45 perccel számolhatunk, ha az alsó és felső szemhéj is korrigálva lesz. A szem állapotától függően többféle műtéti eljárás, és különböző metszésvezetés lehetséges: a felső szemhéjon a metszések a szemhéj természetes redőjében futnak az eltávolítandó bőrfelesleg mennyiségétől függően az alsó szemhéjon a metszésvezetés történhet „kívül”, vagyis szorosan a szempilla vonala alatt, vagy „belül” a szemhéj kötőhártyájában. Ez utóbbiban azonban csak akkor, ha az Ön problémája csak „táskás szem” és nem kell bőrfelesleget eltávolítani. Ez a módszer nem hagy maga után látható heget. A műtét során eltávolítják a felesleges bőrt és az alatta lévő zsírpárnát. Az izmot is lehet feszesíteni és új pozícióba helyezni. Ezt követően a sebszéleket finom öltésekkel összezárják. A szemhéjplasztika során a hegek csaknem minden esetben alig láthatók!


Szemhéjplasztika után

A szemhéjplasztika után az első 24 órában lehetőleg sokat pihenjen és csak szükség esetén keljen fel, pl. fürdőszoba, WC látogatása esetén. A szemkörnyékét szükséges hűteni (jégakku, zselé), azt óránként cserélni, de soha sem szabad közvetlen a friss sebre helyezni. A sebtapaszt csak az orvosa távolíthatja el, kb. 2-3 nap után. A varratszedés egy hét után esedékes. Sminkelés a varratok eltávolítása után megengedett. Amennyiben a kontaktlencse viselése már nem kellemetlen, úgy viselheti, felhelyezés és eltávolításkor azonban legyen elővigyázatos, semmilyen húzást ne gyakoroljon a sebre. Két hétig megemelt fejjel aludjon. Könnyű mozgás 4 hét után, sport (tenisz, úszás, stb.) csak 6 hét után megengedett. A heg intenzív napoztatása 2-3 hónapig kerülendő. A szemhéjplasztika bármely évszakban elvégezhető, a nyári hónapokban napszemüveg viselése ajánlott.


A szemhéjplasztika lehetséges szövődményei

A szemhéjplasztika után előfordulhat könnyezés, viszkető, égető érzés, száraz szemek, fényérzékenység, de ezek később elmúlnak illetve szemcsepp használatával csökkenthetők. Kisebb duzzanat is előfordulhat a szem körül.

 

disz