MELLPLASZTIKA

disz

 

MELLNAGYOBBÍTÁS, AUGMENTÁCIÓ

A mell a nőiesség szimbóluma, vonzerőt és vágyat fejez ki. A Wittmann Plasztikai Sebészet mellplasztikája hozzásegíti a nőket az egészséges önértékelés és magabiztos fellépés kialakításához. A műtéti korrekció célja egy szép forma elérése alig látható hegekkel. A mell implantátummal történő megnagyobbítása egy nagyon hatáskeltő beavatkozás. Harmonikus, természetesnek ható mellkorrekció jól kivitelezhető a ma rendelkezésre álló műtéti technikákkal és mellimplantátumokkal. Mellimplantátumokkal a mell a kívánt formára és nagyságra formálható, adott esetben az aszimmetria is kiegyenlíthető. A mellek nagyságának mindig az egyén testi arányaihoz kell viszonyulnia.


Mellnagyobbítás operáció előtti teendők

 • mellpasztika340 éves kor alatt ultrahang vizsgálat szükséges mindkét mellről és az axilláris hónalji területről. A lelet 6 hónapnál nem lehet régebbi.
 • 40 éves kor felett mammográfiai vizsgálat szükséges és a lelet 1 évnél nem lehet régebbi.
 • Rutin labor (vérkép, ionok, máj- vese funkció, Prothrombin, vércukor, vércsoport)
 • Csökkentse minimálisra a nikotin és alkoholfogyasztást.
 • A műtét előtt legalább 14 nappal kerülje az Aszpirin vagy ehhez hasonló gyógyszer szedését.
 • Ha Ön rendszeres gyógyszerszedő, akkor beszélje meg műtőorvosával azok beszedését, illetve esetleges elhagyását.
 • 6 órával a műtét előtt semmit nem szabad enni (rágógumi, bonbon sem) és inni, valamint dohányozni.
 • Kontaktlencsét, kivehető fogakat (protéziseket), gyűrűket, ékszereket, piercinget is szükséges eltávolítani, sminket lemosni.
 • A műtét nem végezhető el a havi ciklus ideje alatt.

 

A mellnagyobbítás operáció

A sebészi beavatkozás altatásban történik és kb. egy-másfél órát vesz igénybe. A beavatkozás során kis vágást végeznek a mell alatti ráncban, vagy a mellbimbó körül, vagy a hónaljban. Az Önnel történt megállapodás szerint az implantátum (szilikon) vagy a mellmirigyek (subglandular), vagy a mellizom alá (submuscular, subpectoral) kerül beültetésre. A plasztikai sebészek többsége előnyben részesíti az implantátum izom alá történő helyezését, mivel így jobban lehetővé válik az implantátum elfedése. A felhasznált implantátum texturált (érdesített) felszínű, CE tanúsítvánnyal rendelkezik. A metszés zárása előtt vékony csövet helyeznek az implantátum üregébe, amin át az első postoperativ napokban a vér és sebváladék távozni tud. A beavatkozás után az implantátum megfelelő pozícióban tartása miatt a pácienst egy rugalmas kötéssel látják el.


Mellnagyobbítás operáció után

Az első két nap antibiotikumot kap a páciens, láz esetén még további 6 napig. A második nap történik a drain eltávolítása. A speciális melltartó viselése szükséges 4-6 héten keresztül éjjel és nappal egyaránt. A varratszedésre 2 hét után kerül sor. Zuhanyzás csak a varratszedés után lehetséges. Könnyű mozgás 4 hét után, sport (Tenisz, jogging, úszás) csak 6 hét után megengedett. A heg intenzív napoztatása 2-3 hónapig kerülendő.
Lehetséges szövődmények mellnagyobbítás operációkor
Szövődmények előfordulásának lehetősége, pl.: fertőzés, altatással összefüggő reakciók, erősebb vérzés stb. mint minden operációnál, itt is fennáll. Ám megfelelő előkészülettel minimálisra csökkenthető, illetve megakadályozható. Éppen ezért fontos, hogy az orvosával részletesen közölje az egészségügyi problémáit, és pontosan kövesse az orvosa utasításait a operáció előtt és után. Előfordulhat operáció utáni vérzés, ödéma, fertőződés a seb területén, mellfájás, a mellbimbó érzékenységének a megváltozása, szoptatási zavar, látható ráncosodás, mell aszimmetria, seb felszakadás (megerőltetés esetén), a mellszövet elvékonyodása és szinmasztia. További komplikációk lehetségesek: Kapszulaképződés, ami azt jelenti, hogy a kötőszövet az implantátum körül betokosodik, és azt összenyomja. Az előrehaladottabb szakaszban egy újabb műtétre lehet szükség, és az implantátumot új helyre rakják vagy kicserélik. A mellbimbó körüli terület túlérzékenysége vagy éppen érzéketlensége, illetve a hegek körüli érzékzavar.

 

A mellnagyobbítás ára tartalmazza:

 • a mellnagyobbítás műtétét
 • implantátumok árát
 • altatás költségeit (teljes narkózis)
 • az egy éjszakás klinikai tartózkodást teljes ellátással és szakmai felügyelettel
 • varratszedés és kontrollvizsgálatok díját

Klinikai tartózkodás: 1 éjszaka
Kontrollvizsgálatok: 1; 2; 4;és 6 hét ill. 3 hónap után 
Varratszedés: két hét után

 

mellpasztika2Ami a műtéthez szükséges:

 • Routin Labor:

vérkép: HTC, HGB, VVT, FVS, TCT
ionok: Na, K
májfunkció: Se-Bi, GOT, GPT, LDH, Gamma-GT, ALP
vese funkció: CN, Creatinin
vércukor
Prothrombin, INR
EKG

(Amennyiben szükséges, szívesen segítünk a vérvétel megszervezésében.)

 • 40 év alatt ultrahangos vizsgálat
 • 40 év felett mammográfiai vizsgálat


Gyakran Ismételt Kérdések a mellnagyobbításról

 • Látszik a hegesedés?
  A gyógyulás következtében szinte láthatatlan nyomot hagy maga után a keletkezett metszés.
 • Mikor lehet munkába állni?
  A mellnagyobbítás műtétet követően 3-5 nap múlva újra munkába állhat, azonban függvénye hogy mit dolgozik. Amennyiben nem megterhelő fizikai munkát végez, hanem könnyed akár irodai munkát, úgy 3-4 nap múlva visszatérhet munkájához. Fontos, hogy emelni, autót vezetni, táskát vagy agyéb súlyt a vállon hordani, felszolgálni stb. ezesetben a gyógyulás ideje és főleg az első 1-2 hétben nem szabad.
 • Mikor van varratszedés? fájdalmas?
  A mellnagyobbítás műtétet követően a varratszedés 2 hét után történik. Ilyenkor a mellek alatti heg két végéről távolítja el az orvos a nem felszívódó varratvégeket, ez azonban egyáltalán nem jár már fájdalommal. Ekkor inkább a gyógyulás eredményeként viszkető érzés léphet fel kellemetlenségként.
 • Mikor, hogyan lehet fürödni?
  A műtétet követően a mosakodás ajánlott és betartandó. A varratszedés után megengedett a teljes zuhanyozás.
 • Mi az a speciális melltartó? meddig kell hordani?
  A mellnagyobbítás műtéte után egy speciális sportmelltartót kell viselni napi 24 órában, 6 hétig. A tisztálkodás idejére levehető, de csak rövid ideig, mert fontos tartó szerepe van.
 • Mi az a melltartó pánt?
  A mellnagyobbítás műtétet követően az implantátumok a helyükre kell hogy helyezkedjenek. Ez azt jelenti, hogy a sportmelltartó segíti tartani, egy széles rugalmas pánt pedig nem engedi felnyomódni az implantátumokat. Ennek viselése körülbelül egy-két hétre tehető.
 • Mi az a drain?
  A mellnagyobbítás műtétet követően, amíg a klinikán tartózkodik (mindössze maximum 24 óra) vékony kis csövek vezetik el a seb helyében a felesleges sebváladékot. Így folyamatosan követhető az állapot, és másnap az orvos eltávolítja. Az eltávolítás nem jár különösebb műveletekkel, egy gyors, enyhe kellemetlen érzéssel eltávolítható.
 • Gyermekszülés után mikor lehet mellműtét?
  A mellműtétet a szülés után a szoptatás befejeztével ajánljuk elvégeztetni.
 • Befolyásolja a gyermekvállalást, szoptatást a mellműtét, mellnagyobbítás?
  A szoptatást a következő gyermek vállalásánál nem befolyásolja a mellműtét, mellnagyobbítás. A mirigyállomány ugyanis nem sérül, vagy nem fog lecsökkenni, mivel az izom alá kerül beültetésre az implantátum.
 • Javasolt-e sportolóknak a mellműtét, mellnagyobbítás?
  Ha Ön valamilyen sport szerelmese, akkor sincs kizárva, hogy mellnagyobbító műtétre vállalkozzon. Egyes esetekben ugyan nem ajánlott túlzott növelés, hiszen kellemetlen lehet a nagyság, de megfelelő mértékű mellnagyobbítás természetesen bármilyen sportot kedvelőnek, vagy hivatásos sportolónak megengedhető. Egyes sportágak, mint például a súlyzózás esetében az erős izomzat miatt az mellimplantátumot a mell mirigyállománya alá helyezik be, s nem az izomzat alá.
 • Mikor, mely évszakban érdemes a mellműtétet elvégeztetni?
  A mellműtétek bármelyik évszakban elvégezhetők, különösebb kellemetlenséggel nem jár, hiszen a nők szinte 90%-a mindig visel valamilyen melltartót, így a sportmelltartó viselése sem jár egyéb extra kellemetlenségekkel.

 

disz

 

MELLFELVARRÁS, MELLKISEBBÍTÉS

A túl nagy mellek miatt gyakran szenvednek nők önértékelési és közérzeti zavarokkal, nem beszélve arról, hogy a túl nagy mellek panaszt okozhatnak a hátgerinc és a vállak területén is. A mellkisebbítés többnyire egy orvosi szempontból szükségszerű beavatkozás, ami tehermentesíti a hátgerincet, és jobb testtartást tesz lehetővé. A mell volumenének kisebbítésével eltűnnek a panaszok. A mellfeszesítés ellenben egy szépészeti műtét, melynek során a többnyire lógó melleknek jobb formát tudnak adni. Hormonális változások, terhesség és szoptatás miatt a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő a mellek megereszkedése és a tejmirigyek kisebbedése. A feszesítés a melleket ismét a kívánt formára alakítja vissza. A műtéti korrekció célja egy szép forma elérése alig látható hegekkel. A mellek nagyságának mindig az egyén testi arányaihoz kell viszonyulnia.


Mellfelvarrás, mellkisebbítés operáció előtti teendők

 • 40 éves kor alatt ultrahang vizsgálat szükséges mindkét mellről és az axilláris hónalji területről. A lelet 6 hónapnál nem lehet régebbi.
 • 40 éves kor felett mammográfiai vizsgálat szükséges és a lelet 1 évnél nem lehet régebbi.
 • Háziorvosi igazolás korábbi betegségekről, ill. az aktuális egészségügyi állapotról. Rutin labor (vérkép, ionok, máj- vese funkció, Prothrombin, vércukor, vércsoport)
 • Csökkentse minimálisra a nikotin és alkoholfogyasztást.
  A műtét előtt legalább 14 nappal kerülje az Aszpirin vagy ehhez hasonló gyógyszer szedését.
 • Ha Ön rendszeres gyógyszerszedő, akkor beszélje meg műtőorvosával azok beszedését, illetve esetleges elhagyását.
 • 6 órával a műtét előtt semmit nem szabad enni (rágógumi, bonbon sem) és inni, valamint dohányozni.
 • Kontaktlencsét, kivehető fogakat (protéziseket), gyűrűket, ékszereket, piercinget is szükséges eltávolítani, sminket lemosni.
 • A műtét nem végezhető el a havi ciklus ideje alatt.


A mellfelvarrás, mellkisebbítés operáció

mellpasztikaA sebészi beavatkozás altatásban történik, többnyire 2-3 órát vesz igénybe. A műtét technikája variálható. A leggyakrabban használt metódusnál eltávolításra kerülnek felesleges mirigyek és zsírszövetek a mell alsó részéről, ill. a mellbimbót feljebb helyezik, esetleg kisebbítés kombinálásával. Néhány esetben a mellkisebbítést összekapcsolják a mell területének zsírszívásával. A mell nagyságának megfelelően különböző technikákat használnak fel. Ezek a különböző technikák a keletkező hegek különbözőségében éreztetik hatásukat. A metszések futhatnak: a mellbimbó körül és merőlegesen lefelé, a mellbimbó körül, merőlegesen lefelé és oldalra, vagy nagyon petyhüdt melleknél a mellbimbó körül, merőlegesen lefelé fordított T alakban, csak köralakban a mellbimbó körül (csak feszesítés esetén).


Mellfelvarrás, mellkisebbítés operáció után

Az első két nap a páciens antibiotikumot kap, láz esetén még további 6 napig. A második nap történik a draine eltávolítása. A speciális melltartó viselése szükséges 4-6 héten keresztül éjjel és nappal egyaránt. A varratszedésre 2 hét után kerül sor. Zuhanyzás csak a varratszedés után lehetséges. Könnyű mozgás 4 hét után, sport (Tenisz, jogging, úszás) csak 6 hét után megengedett. A heg intenzív napoztatása 2-3 hónapig kerülendő.
Szövődmények és kockázatok
Mint bármilyen sebészeti beavatkozás esetén, itt is előfordulhatnak szövődmények, mint pl. gyulladás, vérzés vagy az érzéstelenítéssel, altatással összefüggő reakciók. A lehetséges szövődményeket és komplikációkat a műtétet megelőzően részletesen beszélje meg sebészével és altatóorvosával. Közvetlenül a műtét után fájdalmat érezhet, mely fájdalomcsillapítóval csökkenthető. Ha erősebb fájdalmai lennének, akkor mindenképpen fel kell keresnie orvosát. Szövődmények: fertőzés, gyulladás, vérömleny, bőr- és szövetelhalás, a mell- és mellbimbó érzéketlensége állandósulhat, szoptatás nem lehetséges a műtét után, a sebhelyek megmaradhatnak, a mellek pedig aszimmetrikussá válhatnak stb.
A beavatkozás ára egyénenként és adottságonként változik. Konkrét árajánlatot az orvos az első konzultáció során tud megállapítani. Ezért javasoljuk, hogy látogasson el hozzánk konzultációra.

 

A mellfelvarrás, mellkisebbítés ára mindent tartalmaz:

 • konzultáció
 • mellfelvarrás vagy mellkisebbítés műtétje
 • altatás (teljes narkózis)
 • a gyógyszerek
 • egy éjszaka a klinikán teljes ellátással és szakmai felügyelettel
 • varratszedés
 • kontrollok

Klinikai tartózkodás: 1 éjszaka
Varratszedés: két hét után
Munkába való visszatérés: 4-5 nap után
Előleg fizetés: 50% a műtét fixálása érdekében

 

Ami a műtéthez szükséges:

 • Routin Labor:

Vérkép: HTC, HGB, VVT, FVS, TCT
Ionok: Na, K
Máj és vese funkciók:
Se-Bi, GOT, GPT, LDH,
Gamma-GT, ALP, CN, Creatinin
Vércukor, Prothrombin

Amennyiben szükséges, helyben megoldható a vérvétel.

 • 40 év alatt Ultrahangos vizsgálat
 • 40 év felett Mammográfiai vizsgálat

 

Gyakran ismételt kérdések a mellfelvarrásról és a mellkisebbítésről

 • Látszik a hegesedés?
  A gyógyulás következtében szinte láthatatlan nyomot hagy maga után a keletkezett metszés.
  Amenniyben szükséges, a mellbimbó is áthelyezésre kerül.
 • Mikor lehet munkába állni?
  A mellfelvarrás műtétet követően 3-5nap múlva újra munkába állhat, azonban függvénye hogy mit dolgozik. Amennyiben nem megterhelő fizikai munkát végez, hanem könnyed akár irodai munkát, úgy 3-4 nap múlva visszatérhet munkájához. Fontos, hogy emelni, autót vezetni, táskát vagy egyéb súlyt a vállon hordani, felszolgálni stb. ezesetben a gyógyulás ideje és főleg az első 1-2 hétben nem szabad.
 • Mikor van varratszedés? fájdalmas?
  A mellfelvarrás műtétet követően a varratszedés 2 hét után történik. A művelet nem jár különösebb fájdalommal, ekkor inkább a gyógyulás eredményeként viszkető érzés léphet fel kellemetlenségként.
 • Mikor, hogyan lehet fürödni?
  A műtétet követően a mosakodás ajánlott és betartandó. A varratszedés után megengedett a teljes zuhanyozás.
 • Mi az a speciális melltartó? meddig kell hordani?
  A mellplasztikai műtétek után mindig egy speciális sportmelltartót kell viselni naoi 24 órában, 6 hétig. A tisztálkodás idejére levehető, de csak rövi ideig, mert fontos tartó szerepe van.
 • Mi az a drain?
  A mellfelvarrás műtétet követően amíg a klinikán tartózkodik (mindössze maximum 24 óra) vékony kis csövek vezetik el egy kis mértékű bevezetéssel a seb helyében a felesleges sebváladékot. Így folyamatosan követhető az állapot, és másnap az orvos eltávolítja. Az eltávolítás nem jár különösebb műveletekkel, egy gyors, enyhe kellemetlen érzéssel eltávolítható.
 • Gyermekszülés után mikor lehet mellműtét?
  A mellműtétet a szülés után a szoptatás befejeztével ajánljuk elvégeztetni.
 • Mikor, mely évszakban érdemes a mellműtétet elvégeztetni?
  A mellműtétek bármelyik évszakban elvégezhetők, különösebb kellemetlenséggel nem jár, hiszen a nők szinte 90%-a mindig visel valamilyen melltartót, így a sportmelltartó viselése sem jár egyéb extra kellemetlenségekkel.

 

disz