ZSÍRLESZÍVÁS, LIPOSUCTION

disz

A zsírpárnák még a karcsú embereknél is formátlansághoz vezethetnek, ami még diéta és sport segítségével is csak korlátozottan változtatható meg. Hason, lábakon, ülepen, a csípőn vagy deréktájon a zsírpárnák gyakrabban gyülemlenek fel. A Wittmann Plasztikai Sebészet zsírleszívása egy olyan plasztikai műtét, melynek során a testből a zsírt leszívják egy hosszú, nagyon vékony tompa tű segítségével, amit kanülnek hívnak. A kanült a bemetszésen keresztül juttatják be, a bőr alsó részén kaparó technikával eltávolítják a lerakódásokat és erős vákummal kiszívják a kanülön keresztül.


Zsírleszívás / Liposuction előtti teendők

zsirbontas• Rutin labor (a műtét időpontja előtt 2-3 hétnél nem korábbi)
vérkép: HTC, HGB, VVT, FVS
ionok: Na, K
májfunkció: Se-Bi, GOT, GPT, LDH, Gamma-GT, ALP
vese funkció: CN, Creatinin
vércukor
Prothrombin
(nagy műtét esetén-mellkisebbítés/hasplasztika: vércsoport)
• Csökkentse minimálisra a nikotin és alkoholfogyasztást.
• A műtét előtt legalább 14 nappal kerülje aszpirin, vagy ehhez hasonló gyógyszer szedését.
• Ha Ön rendszeres gyógyszerszedő, akkor beszélje meg műtőorvosával azok beszedését, ill. esetleges elhagyását.
• 6 órával a műtét előtt semmit nem szabad enni (rágógumi, bonbon sem) és inni, valamint dohányozni.
• Kontaktlencsét, kivehető fogakat, gyűrűket, ékszereket (piercinget is) el kell távolítani, sminket lemosni.
• A műtét nem végezhető el a havi menses ideje alatt.


A zsírleszívás / liposuction operációja

A zsírleszívás többnyire altatásban történik, csak kisebb területeken lehet ambulánsan vagy helyi érzéstelenítéssel zsírleszívást végezni. Időtartama függ az eltávolítandó zsírpárnák kiterjedésétől és számától. Hozzávetőlegesen egy-másfél óra. Többnyire az emberek több területről kérik a zsírleszívást, ami megnöveli a beavatkozás idejét. A zsírleszívás során kis metszéseket végeznek a bőrön, majd azokon keresztül egy tű segítségével oldatot juttatnak a testbe, mely a zsírt fellazítja. Ezt követően egy speciális kanült csúsztatnak a bőr alá. A kanült a problémás helyekre irányítják és vibráció által egy pumpa leszívja a zsírszöveteket a testből. Végezetül összevarrják a kis metszéseket és a műtét helye szerint egy meglehetősen szoros kötést helyeznek fel.


Zsírleszívás / liposuction után

A zsírleszívás utáni első napokban jeges borogatás segíti a duzzanat csökkentését. Testre simuló elasztikus alsóruházat segíti a bőr új kontúrhoz való igazodását. Ennek viselése 4-6 héten keresztül éjjel és nappal egyaránt szükséges. A varratok 10 nap után kerülnek eltávolításra. Megerőltető tevékenység az első négy hétben kerülendő. A zuhanyzás ideális, amennyiben a leragasztott kis varratok vízzel nem érintkeznek. Melegvizes kádfürdőről azonban az első hetekben le kell mondani.


A zsírleszívás / liposuction lehetséges szövődményei

A zsírleszívás egy széles körben elterjedt plasztikai beavatkozás. Az egészségre káros szövődmények minimálisak, bár mint minden sebészeti beavatkozásnál, itt is felmerülhetnek komplikációk. A zsírleszívás legsúlyosabb szövődménye a gyulladás, mely mértéke terjedhet a seb körüli kis bőrpírtól, ami általában pár nap alatt eltűnik, egészen a súlyos gyulladásig, de ez a terület felnyitásának szükségességét okozhatja, hogy gyulladásos váladék távozzon. Vérzés is előfordulhat, mely vérömlenyt okoz és egyben a gyulladás forrása is lehet. A kezelt területen a bőrfelszín érzékenysége általában átmeneti és csökken, de néhány esetben állandósulhat. Bőrelszíneződés is előfordulhat, és a bőr egy árnyalattal sötétebb lehet a környezeténél. A műtéti területen a bőr egyenetlenül tapadhat le, bemélyedéseket okozva a felszínen.

 

disz