SEBÉSZET

disz

ANYAJEGY ELTÁVOLÍTÁS


A Wittmann Klinikán az anyajegy eltávolítás az alábbi eszközzel történik: egy elektromos kis karika található egy kis kézi rudacska végén, mellyel könnyűszerrel megszabadulhatunk a nem kívánt kiálló, vagy épp rossz helyen kellemetlenkedő kisebb-nagyobb anyajegyektől. A kis karika működési elve, hogy az anyajegyre helyezve összehúzva leégeti egy szempillantás alatt az eddigi helyéről és helyén szép gyógyult bőr alakul.

anyajegyA bőr szintjéből általában kiemelkedő, különböző pigmentáltságú, szemölcsszerű elváltozások lehetnek festékes anyajegyek, "öregségi" szemölcsök, fibromák, éranyajegyek. Ezek nagy részben jóindulatú elváltozások, esztétikai okból távolítjuk el őket, azonban az irritációnak kitett helyen lévő festékes anyajegyek eltávolítása orvosi szempontok alapján is indokolt.
A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük. A kisebb anyajegyek, fibrómákeltávolítását elektromos késsel végezzük, melynek vonalában kimetsszük a kóros elváltozást. A nagyobb anyajegyek - bőrelváltozások esetében a plasztikai sebészeti kimetszés lehet indokolt.

 

Anyajegy eltávolítás során lehetséges szövődmények

Az anyajegy eltávolítás beavatkozást követően a sebgyógyulás zavarai lehetnek öröklött, vagy szerzett, amikor a seb a normális esettől eltérően gyógyul, ez esetben külön kell kezelni a heget. Ez azonban ritkán jellemző, általában az anyajegy eltávolítás beavatkozását követően észrevehetetlenül szép gyógyulási eredménnyel számolhatunk. Szükség esetén szilikon tapasz adható.

 

Anyajegy eltávolítás utáni teendők

Az anyajegy eltávolítás beavatkozását követően az anyajegyet szövettani vizsgálatra küldjük. Az anyajegy helyére tapaszt helyezünk fel, melyet óvni kell az átnedvesedéstől. A sebet védeni kell erős napsütéstől, szoláriumtól, ami irritálólag hathat a sebre, ez erősebb hegképződéssel járhat.

 

disz

 

HEGKORREKCIÓ

Látható hegek keletkezhetnek műtét vagy baleset után, mint pl. égési sérülés. Emiatt a hegkorrekció az esztétikai és helyreállító sebészet közé sorolható be.
hegkorrekcioA hegek kinézete függ a heggyógyulás egyéni hajlamától, és természetesen a hegképződés okától.

 • Műtétnél egy kontrolált heg keletkezik és megfelelő metszés- valamint öltéstechnikával minimálisra csökken egy csúnya heg képződésének veszélye.
 • Balesetnél ellenben a műtét során az életmentés kerül előtérbe és másodlagossá válik a kozmetikai aspektus.

A hegképződésre különböző tényezők vannak hatással, úgymint a seb mélysége, a seb környékének vérellátása, a bőr vastagsága és színe, valamint a heg futása - a bőrráncok vonalához képest-.
A hegkorrekció beavatkozással a hegek észrevétlenebbé tehetők, vagy elrejthetők. Tény azonban, hogy a hegek teljesen nem távolíthatók el.

 

Hegkorrekció műtét

A hegkorrekció beavatkozást általában ambulánsan, helyi érzéstelenítéssel végeznek, esetenként altatásban.

 • a hegeket egy sajátos metszési technikával, gyakran cikk-cakk mintázatban felfejtik és a bőr vonalában ismét összeöltik. Ezáltal a heg nemcsak észrevétlenebbé válik, hanem a zsugorodás miatti húzódás is kiküszöbölhető.
 • a széles és nagy felületű hegeket kivágják, így a bőrön egy nyitott rész keletkezik. Ez befedhető úgy, hogy a környező bőrt egy sajátos nyújtóeljárással a kívánt szélességre nyújtják.
 • a keletkezett rés befedésére a bőr az úgynevezett foltplasztikával is eltolható, vagy bőrátültetést hajtanak végre. Ez által azonban a mindenkori implantált bőr eredendő helyén ugyancsak heg keletkezik.

 

Hegkorrekció műtét után:

 • a páciens kísérővel távozhat (ambuláns beavatkozás esetén),
 • 24 óra hosszáig autóvezetés nem megengedett,
 • a hegre semmilyen terhelés nem gyakorolható,
 • napozást néhány hónapig kerülni kell.

 disz

 

VISZÉRMŰTÉT

ÚJ MEGOLDÁS A LÁBFÁJÁSRA ÉS A VISSZEREKRE!

 

VNUS lezárásos beavatkozás

Az egészséges lábvénák szelepei elősegítik a vér vissza- kerülését a szívbe. A vénás reflux kialakulására akkor kerül sor, ha a vér lábakból szívbe való visszakerülését elősegítő szelepek megsérülnek vagy betegek. Az eredmény az, hogy a vénás szelepek nem zárnak megfelelően, amit a következő tünetek jeleznek:

 • visszerek
 • fájdalom
 • lábdagadás
 • nehéz, fáradt lábak
 • bőrelváltozások
 • bőrfekélyek

 

A VNUS lezárásos kezelés folyamata

visszerAz orvos egy kis vágáson keresztül, majd az ultrahang segítségével bevezeti a katétert a vénába. A vékony katéteren keresztül egy magas frekvenciás energiát (rádiófrekvencia) vezetnek a véna falára. A katéter visszavezetésekor ,a magasfrekvenciás behatás következtében, amely hőt termel, a vénafal összezsugorodik, és a véna lezárul. A beteg véna kiiktatása után a vér az egészséges vénákon keresztül kezd továbbfolyni.
A visszéreltávolítás után a vágás felületét sebtapasszal látják el és esetenként egy napig a gyógyulást elősegítő speciális szorítóharisnya használata ajánlott. Az orvos javasolhatja a járást, illetve hogy a beteg kerülje az egyhelyben állást, illetve a fárasztó tevékenységeket. Az elzárásos beavatkozásokat követő napon jellemzően már normális terhelést is elvisel a betegek lába.


Az elzárásos beavatkozás legfontosabb jellemzői:

 • tünetenyhítés
 • helyi vagy komplex érzéstelenítés
 • 1-2 napon belül visszatérés az aktív életvitelhez
 • jó esztétikai eredmény minimális vagy semmilyen heg-, zúzódás- vagy duzzanatképződés


Visszérműtét előtt fontos tisztázni a mélyvénás rendszer állapotát. A műtét során a felszínes vénás rendszer egy részét eltávolítják, így ezután a vér a mélyvénás rendszeren keresztül haladhat.
A kisebb visszerek és seprűvénák kezelésére alkalmas az injekciós kezelés, mely ambulánsan is elvégezhető. Ilyenkor az érbe jutatott anyag a vénában steril gyulladást vált ki, amely miatt az elzáródik, nem vesz részt a vér visszaszállításában és elhalványodik. Erősebb erek esetén több kezelésre is szükség lehet.
A visszérműtét történhet regionális (gerincközeli) érzéstelenítésben és altatásban. A visszérműtét előtt álló helyzetben berajzolással rögzítésre kerül a problémát okozó vénás rendszer. A visszérműtét lényegi része a tágult vénák eltávolítása. Amennyiben a fő felszínes gyűjtővénát is érinti a visszeresség, ennek a teljes eltávolítására, kihúzására is sor kerül. Ekkor két metszést végeznek a lefutása mentén a belboka felett és a lágyékhajlatban.


Visszérműtét

A visszérműtét nyomai gyakorlatilag hegek nélkül gyógyulnak, mert a visszereket 2-3 mm-es metszéseken keresztül távolítják el. Az ilyen kis sebet összevarrni sem szükséges. A kezelés után a lábra rugalmas pólyát helyeznek. Miután az érzéstelenítés típusa lehetővé teszi, szabad mozogni.

 

A visszérműtét lehetséges szövődményei

A visszérműtét leggyakoribb szövődményei lehetnek: vérzés, a vénák környezetében menő idegek sérülése, nyirok utak sérülése, legtöbbjük nem igényel műtéti ellátást.

 

A visszérműtét után

A műtétet követően 2-3 hónapig rugalmas pólya használata javasolt napközben. A visszérműtét operációját nem érdemes melegben elvégeztetni, hiszen kellemetlen a pólya viselése.

 

A visszérbetegség fokozatai

A visszérbetegség azon fázisát, amikor a szervezet már nem tudja kompenzálni a billentyűk és a vénák falának a kitágulását, idült vénás elégtelenségnek nevezzük. Ennek tünetei a betegség stádiumainak, előrehaladottságának megfelelően jelentkeznek.

 • 1. Tünetmentes állapot. Ebben a kezdeti állapotban bár látható tünet nincs, különböző panaszok már utalhatnak a keringési zavarra.
 • 2. Seprűvénák vagy pókvénák (hálózatos visszeresség). A belső talpél és a belbokák érhálózata a legérzékenyebb, ezért először itt észlelhető apró tágult visszér-hálózat.
 • 3. A folyamat előrehaladtával a szokványos, nagyobb tágult vénák is megjelennek a seprűvénák mellett.
 • 4. Vizenyő (ödéma) társul a fenti tünetekhez, a láb bedagad. A vizenyős láb a folyadék nem megfelelő visszaszívódása miatt alakul ki, ami ilyenkor a bőralja szöveteiben halmozódik fel.
 • 5. A következő fázisban megjelennek a jellegzetes bőrtünetek, a bőrfelszín tömötté, keménnyé válik. A bőr fokozatosan barnásan elszíneződik, a barna foltok között pedig apró fehér, sorvadt területek is kialakulnak. A barna színeltérés elbomlott vérfesték felhalmozódásából adódik, mivel az erekben uralkodó megnövekedett nyomás hatására a vér kipréselődik a környező szövetekbe.A bőrön ekcémás kiütések jelennek meg (visszeres ekcéma), mivel a kitágult visszerek a salakanyagot nem képesek megfelelően eltávolítani. Ezek a viszkető, gyakran nedvező, máskor száraz, berepedező foltok is általában a bokák környékén kezdődnek. A kezelések ellenére igen gyakran kiújulást mutatnak, sok beteg esetében állandósulnak.
 • 6. Ebben a stádiumban - a fenti tünetek mellett - kifekélyesedés nélkül kialakuló világos színű hegek is megjelennek. A rossz keringésű, rosszul táplált bőr piros, enyhén meleg tapintatú, gyulladt lehet. Ezt az állapotot könnyű összetéveszteni az orbánc tüneteivel. Ezen gyulladás idézi elő foltokban az elefántcsont-színű hegeket.
 • 7. A különböző méretű, nem gyógyuló lábszárfekélyek (Ulcus cruris) képezik az alsóvégtagi vénabetegségek végső stádiumát. Kialakulásukat a bőr elhalása idézi elő, ami a nem megfelelő keringés, illetve az ebből eredő oxigénhiányos állapot miatt következik be.Kialakulásukat általában kisebb trauma, sérülés előzi meg. Ilyenkor hirtelen alakul ki seb a lábszáron, ami nem gyógyul, folyamatosan növekszik, mélyül. Máskor ekcéma vagy orbánc előzi meg a fekélyképződést.

 

disz