HASPLASZTIKA

disz

A Wittmann Klinikán végzett hasplasztika vagy zsírpárna eltávolítás részben orvosilag, részben szépészeti okokból szükségszerű beavatkozás, amire gyakorta súlyvesztés vagy terhesség után kerül sor. A hasfal erőteljes, hosszú ideig fennálló megnyúlása miatt a hasizmok elernyednek, kiváltképpen a merőleges hasizmok (köldök melletti függőleges irányú hasizmok) szétválása marad fenn még intenzív tréning ellenére is. Hasfalplasztikával eltávolítható a hason lévő túltágult, felesleges bőr, ill. a hasfalizom feszesíthető. A beavatkozást gyakran érdemes a derék és comb zsírszívásával is egybekötni.


Hasplasztika előtti teendők

 • hasplasztikaRutin labor (a műtét időpontja előtt 2-3 hétnél nem korábbi)
  vérkép: HTC, HGB, VVT, FVS
  ionok: Na, K
  májfunkció: Se-Bi, GOT, GPT, LDH, Gamma-GT, ALP
  vese funkció: CN, Creatinin
  vércukor
  Prothrombin
  (nagy műtét esetén-mellkissebbítés/hasplasztika: vércsoport)
 • Csökkentse minimálisra a nikotin és alkoholfogyasztást.
 • A műtét előtt legalább 14 nappal kerülje aszpirin, vagy ehhez hasonló gyógyszer szedését.
 • Ha Ön rendszeres gyógyszerszedő, akkor beszélje meg műtőorvosával azok beszedését, ill. esetleges elhagyását.
 • 6 órával a műtét előtt semmit nem szabad enni (rágógumi, bonbon sem) és inni, valamint dohányozni.
 • Kontaktlencsét, kivehető fogakat, gyűrűket, ékszereket (piercinget is) el kell távolítani, sminket lemosni.
 • A műtét nem végezhető el a havi menses ideje alatt.


Hasplasztika operációja

A hasplasztika altatásban történik, a beavatkozás mértékétől függően kb. másfél- három órát vesz igénybe. A beavatkozás heget hagy maga után, ami közvetlen a szeméremszőrzet felett fut, valamint egy kisebb, alig látható kör alakú a köldök peremén. A beavatkozás során először a bőrt az izomtól szétválasztják, többnyire a bordák pereméig. Kiegészítésként a köldököt egy kör alakú metszéssel leválasztják a környező szövetekről. A has alsó részén lelógó lágyrészeket eltávolítják, és a has felső részének lágyrészeit, pedig lefelé húzással feszesítik. A felesleges szöveteket kivágják és a köldököt egy új pozícióba helyezik. Ezzel egyidejűleg a hasi izmok is feszesíthetők a középvonalba helyezett öltésekkel, ha ez szükségszerűnek mutatkozik. A drainek behelyezése után a bőrt több rétegben öltésekkel zárják.


Hasplasztika után

A hasplasztika utáni első két nap antibiotikumot kap a páciens, láz esetén még további 6 napig. A második nap történik a draine eltávolítása. A speciális kompressziós nadrág viselése szükséges 4-6 héten keresztül éjjel és nappal egyaránt. A varratszedésre 2 hét után kerül sor. Zuhanyzás csak a varratszedés után megengedett. A heg megfelelő krémmel történő kezelése csak 3 hét után kezdhető el. Könnyű mozgás 4 hét után, sport (tenisz, jogging, úszás) csak 6 hét után megengedett. A heg intenzív napoztatása 2-3 hónapig kerülendő.


Hasplasztika lehetséges komplikációi

Nem létezik sebészeti beavatkozás rizikó nélkül. Mivel hogy a hasplasztika egy nagy volumenű műtét, részletesen beszélje meg orvosával és altatóorvosával a lehetséges felmerülhető problémákat. Az altatással járó előfordulható problémák mellett, jelentkezhet gyulladás/fertőzés, vérömleny, embólia és a hegesedés esztétikai problémája. Az egyik leggyakrabban előforduló probléma a vérzés, ami általában az első 24-48 órában jelentkezhet. Egy másik súlyos szövődmény a bőrelhalás, ami a vérkeringés zavara okozhat. A hasplasztika után az első hetekben a fokozott szövetnedv és nyiroktermelés okozhat problémát, melyet esetleg le kell engedni. Előfordulhat tromboembólia, ami a legveszélyesebb komplikáció és az életet is veszélyeztetheti. Ennek kiváltó okai lehetnek a nagy sebfelszín, a súlyfelesleg, a dohányzás, a mozgáshiány, a visszeresség. Az első hetekben gyulladás is előfordulhat, mely nagyfokú gennyes váladékozáshoz, hasfali tályogüregek kialakulásához vezethet. A sebgyógyulás minősége a hosszú sebvonal miatt jelentős. Gyakran előfordulhat a seb kiszélesedése, ritkábban keloidos elváltozás is.

 

disz