DERMABRASIO, CHEMICAL PEELING

disz

 

DERMABRASIO

Az orvosi bőrcsiszolás microdermabrasion / dermabrasion technikája

borA fogászati fúrógéphez hasonló nagy fordulatszámú géppel végezzük, melynek foglalatába jobbkezesség esetén az óramutató járásával megegyező irányba forgó korongokat csatlakoztathatunk. A különböző anyagú és méretű kefék, korongok közül a célnak legmegfelelőbbet kell kiválasztani. Felületes pigmentfoltok eltávolítására a kefés hámlasztó, vonalas tattoo-k esetén egész vékony kőkorong, rhinophyma és mély tetoválások eltüntetésére recézett fémkorong alkalmas. A Scheruss-féle nyugatnémet készülékhez punch-biopsziás készlet is tartozik.

A bőrcsiszolást microdermabrasion-t érzéstelenítéssel végezzük. Felületes érzéstelenséget okoz, és a bőr rigiditását is kedvezően növeli a Sperber-féle oldat, melyet finom aknés hegek lecsiszolása előtt alkalmazunk.


Mire használható tehát a microdermabrasion / dermabrasion

Az alábbi bőrelváltozások eltávolítására használjuk az orvosi bőrcsiszolást:

 • akne (amennyiben mély aknéról van szó, itt kiegészítés képpen a kémiai mélyhámlasztást vesszük igénybe)
 • himlő
 • herpesz
 • műtéti vagy sérüléses hegek kezelése


Az eredmény az elváltozás minőségétől, nagyságától, mélységétől és a beteg gyógyhajlamától függ.
A beavatkozást egyénenként megszabva többször ismételni kell ahhoz, hogy a várt eredményt elérjük.

Az orvosi bőrcsiszolás esetén figyelni kell a fertőzés megelőzésre, mert a bőr felső rétegeiből egyesek eltávolításra kerülnek.
Valamint ugyenezen okból kifolyólag a fény, így tehát erős napfényt, napozást, termál fürdőzést kerülni kell.

 

disz

 

CHEMICAL PEELING

A kémiai hámlasztás nagyon gyakran javallott orvosi kezelés, mindazok számára akiknek folyamatos küzdelemet kell vívniuk egyes testrészeken megjelenő, esztétikailag zavaró bőrelváltozások elviselésével. A kémiai bőrhámlasztás általában véve az arcon, kézen ill. dekoltázson alkalmazott szépészeti beavatkozás.
A kémiai hámlasztás alkalmával olyan kémiai anyagot viszünk fel a bőrre, ami elsimítja a bőr egyenetlenségeit, és eltávolítja a bőr legkülső, károsodott rétegét, ezt követően természetes, fiatalos és sima bőr nő az eltávolított réteg helyére.
A használt kémiai anyagtól függően más és más a kémiai hámlasztások elnevezése. Így, ha a beavatkozás alfahidroxisavval történik, akkor AHA hámlasztásról, ha triklórecetsavval , akkor TCA hámlasztásról, ha fenollal, akkor fenolos hámlasztásról beszélünk.


A kémiai hámlasztást a következőknek ajánljuk:

 • egyenetlen bőrfelületekre
 • pattanásos területekre
 • ráncok megjelenésekor
 • erősen vagy egyenetlenül pigmentált bőrre
 • hegesedésekre
 • benőtt szőrszálak, szőrtüszők esetében
 • betokosodott pattanásokkor
 • öregségi foltok

azoknak ajánljuk, akiknek bőre egyenetlen felszínű, sűrűn heges vagy pattanásos, ráncok jelennek meg rajta, illetve egyenetlenül pigmentált, a napfény által károsodott.


A kémiai hámlasztáshoz megfelelő krém kiválasztása:

Az alfahidroxisavak (AHA), úgymint glikolsav, tejsav, vagy gyümölcssavak a leggyengébb hámlasztó szerek, és ezeket a legfelületesebb beavatkozásokra használjuk. A glikolsav megtalálható a természetben a nádcukorban, az ananászban, a szőlőben és más gyümölcsökben. Az ezzel végzett hámlasztás simább, ragyogóbb arcbőrt eredményez úgy, hogy a beavatkozás után rögtön végezhetjük a mindennapi tevékenységünket. Az AHA hámlasztás simítja a felületesebb ráncokat, elsimítja a kiszáradt, egyenetlen bőrt, halványítja a pigment foltokat, jó hatással van a pattanásokra.
Ezeket a felületes hatású savakat különböző koncentrációkban alkalmazzuk heti, kétheti vagy havi rendszerességgel. A még tökéletesebb hatás elérése céljából az orvosi kezeléseket kiegészítjük otthoni ápolási termékekkel, melyeket egyénre szabottan javasolunk a konzultáció kapcsán.


A triklorecetsavat többféle töménységben alkalmazhatjuk:

 • Easy TCA 15% felületes hámlasztás
 • Easy TCA 15% + Only Touch 23% középmélységű
 • UniDeep 45% nagyon erős
 • Fenol - ez már teljesen lemarja a felső részt


A fenol a legerősebb kémiai hámlasztószer, és a legmélyebb típusú orvosi hámlasztásra használjuk. Szemkörüli és szájkörüli ráncok eltűntetésére, pigment foltokra alkalmazzuk. A szemkörüli ráncok esetében azoknak ajánljuk, akik nem akarnak műtétet (szemhéjplasztikát). A szájkörüli ráncok elsimításának egyik legjobb hatásfokú megoldása vágás nélkül. Javasoljuk az erősen napfénykárosodott bőrre is a rákmegelőző bőrtünetek eltávolítására. Fenolos kezelés után a bőr színe világosabb maradhat. A továbbiakban mindig napfényvédő használata lesz javasolt. Ez az eljárás szívbetegeknek nem javasolt.

Minden kémiai hámlasztásnak (mint bármelyik esztétikai beavatkozásnak) lehetnek mellékhatásai. A felületes hámlasztások esetében ennek a valószínűsége elenyésző. A mélyebb hámlasztások hegesedést, pigment eltéréseket okozhatnak.


Fontos tudnivalók:

A hámlasztást többször kell ismételni a kívánt hatás eléréséhez.
Alkalmazható arcra, nyakra, dekoltázsra és egyéb testtájakra
A beavatkozás 10-15 percig tart
Napfényvédő használata javasolt
Az első vizit alkalmával beszélje meg orvosával az elvárásait. Ne féljen kérdéseket feltenni az eljárással kapcsolatban. Orvosa elmondja az Önnek javasolt hámlasztás előnyeit, hátrányait, magát az eljárást és az árat. Ha herpesze gyakran előfordul, ezt is említse meg, hogy a megfelelő megelőző kezeléseket alkalmazni tudja.

 

Melyek a kezelés lépései?

1. Felkészülés a kémiai hámlasztásra, konzultáció.
Glikolsavas hámlasztás előtt két hétig alacsony koncentrációjú glikolsavat ill. polihidroxisavat tartalmazó krémeket kell használni otthonában.
Feltétlenül említse meg, ha retinoid készítményeket (Roaccutan,Sotret, Aknenormin, Isotrex,Differin stb.) használ bőrére, mert ekkor a hámlasztás hatása mélyebb lesz és akár pörkök is keletkezhetnek a bőrén. Ha bőre túl száraz, akkor is mélyebb lehet a hatás.

- Triklorecetsav hámlasztás előtt a halványító krémek mellé két hétig- 1 hónapig alacsony koncentrációjú glikolsavat illetve polihidroxisavat tartalmazó krémeket is javasolt használni.

- Fenolos hámlasztás után segítség igénybevételére van szükség, aki segíti Önt a hazaszállításban. Triklorecetsav illetve glikolsavas hámlasztáshoz nem szükséges extra segítség.

2. Érzéstelenítés
Nem szükséges érzéstelenítés, hiszen maga a kémiai anyag érzéstelenítő hatással is rendelkezik. Ha szükséges, szájon át beszedhető enyhe nyugtatót kaphat, hogy kellemesen ellazult, nyugodt állapotban legyen a beavatkozás alatt.
A hámlasztás alatt csak enyhe csípő érzés jelentkezik.

3. Kémiai bőrhámlasztás
Alfahidroxisav (AHA) hámlasztás/kezelés: Az orvos, vagy arra kiképzett asszisztens a bőrt letisztítja, zsírtalanítja. A bőrre ráteszi az AHA-t max 5-10 percre. A testtájék lehet az arc, nyak dekoltázs, kar,kéz, láb, stb. Enyhe pirosság maradhat 1-2 óráig a hámlasztás után, de ez nem zavarja a mindennapi életvitelét. A megfelelő hatás eléréséhez ill. fenntartásához a beavatkozást ismételni kell.
A kívánt hatás eléréséhez az orvosi bőrhámlasztást egyénenként adottan, többször meg kell ismételni, melyeket heti vagy havi beosztásban az orvos állapít meg.
A Fenol kezelésnél általában egy kezelés elégséges. Egy testtájék kezeléséhez elégséges 15 perc.

4. A kémiai bőrhámlasztás során
AHA kezelés után előfordulhat enyhe hámlás, bőrpír, szárazság. A hámlasztások ismétlésével ezek a tünetek csökkennek.
Fenol illetve TCA hámlasztás után esetleg szükség lehet enyhe fájdalomcsillapításra. Pörk is keletkezhet a kezelt területen. Mindenben szükséges az orvos utasítását követni.
Fenolos hámlasztás után a kezelt terület megduzzadhat. Otthonában valószínűleg szükség lehet két napig segítségre.

5. A kémiai bőrhámlasztás után
AHA hámlasztás után az átmeneti bőrpír mellett nyugodtan lehet em hónapok alatt. Ez alatt az idő alatt nagyon fontos a teljes napfényvédelem. Két hét múlva lehet alapozót használni, és visszatérni a normál életformához. Alapozót is javaslunk a konzultáció során.

6. A kémiai hámlasztás végeredménye
Az AHA hámlasztásoknál az eredmény először nem látványos, csak azt veszi észre, hogy a bőre egészségesebb és ragyogóbb. Fontos, hogy csak a fenntartó kezelések hatására indul be a kollagén képződés, és a szövetek is sokkal rugalmasabbak lesznek.
A tökéletes hatás eléréséhez a fiatalító, karbantartó kezeléseket kombinálni lehet. A hámlasztás kombinálható botox kezeléssel, ráncfeltöltéssel, mezoterápiás rejuvenációval, lézeres kezelésekkel.

 

disz